Welkom bij

Wereldwinkel Nuenen

 

Een van de bekendste producten die Wereldwinkel Nuenen verkoopt is de Tunesische bewerkte schaal. Deze schalen worden gemaakt in Tunesië rond Nabeul. Hier komt de klei vandaan die geschikt is voor fijn aardewerk zoals serviesgoed. Tevens is deze klei geschikt om te stoken in gas- of elektrische ovens. Dit is vooral voor het glazuren van belang.

Het pottenbakken is in Tunesië een traditioneel ambacht waarvan de kennis binnen families van generatie op generatie wordt doorgegeven. Iedereen binnen de familie is bij het productieproces verbonden. De vrouwen zorgen hoofdzakelijk voor het decoreren van het aardewerk. De mannen zijn verantwoordelijk voor het bakken, glazuren en het inpakken van de schalen.

De familie woont rondom de werkplaats. (Groot)ouders wonen met hun zonen en vrouwen en kinderen bij elkaar in naast en tegenover elkaar gelegen panden. De werkplaatsen zijn ook in deze huizen.

Het ambachtswerk is erg belangrijk voor de niet- of laaggeschoolden en geeft hen de mogelijkheid om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Met de aankoop van deze schalen draagt u bij aan een zelfstandig en menswaardig bestaan voor deze families in Tunesië.