Opening vernieuwde winkel

Heropening Wereldwinkel Nuenen zaterdag 27 januari 2024

Goedemorgen allemaal.

Het verheugt mij dat er zo veel vrijwilligers, oud-vrijwilligers, en andere belangstellenden hier aanwezig zijn bij de heropening van onze mooie Wereldwinkel in Nuenen. We vieren vandaag het nieuwe uiterlijk en de bredere insteek van onze winkel. We vieren ook onze kleine rol in het werken naar een rechtvaardige wereld.

Het afgelopen jaar zijn wij toegetreden tot het platform Wereldwinkel.nu, waar zo’n 26 wereldwinkels in Nederland aan verbonden zijn. Vandaar de nieuwe vormgeving die jullie vandaag hier zien. Een frisse meer eigentijdse look, waar we begin januari hard aan gewerkt hebben met zijn allen.

De winkels van wereldwinkel.nu hebben zich verbonden aan het thema ‘ik geef je de wereld kado’. We willen de leukste en hipste kadowinkel van Nederland zijn. We verkopen niet zomaar een kado van de lopende band, maar een uniek kado met een verhaal over waar het gemaakt is, hoe het gemaakt is en door wie het gemaakt is. Met dit kado laat je merken dat je nadenkt over de problemen van deze tijd. Het zegt dat je een verantwoord kado wil geven aan en voor elkaar.

We hebben als Wereldwinkel.nu ons verbonden aan de 17 wereldwijde doelen die de Verenigde Naties hebben vastgesteld, met name focussen wij ons op de drie doelen die ons het meest na aan het hart liggen. Dat zijn

Doel 1      Geen armoede

Doel 8.    Waardig werk en economische groei

Doel 12.   Verantwoorde consumptie en productie

Onze inzet voor deze drie VN-doelen zal niet verminderen; integendeel, we zullen blijven streven naar een wereld waarin armoede wordt uitgebannen, waar waardig werk en economische groei voor iedereen toegankelijk zijn, en waar consumptie en productie in harmonie zijn met onze planeet.

Wij bieden producten aan die met zorg zijn geproduceerd, met respect voor mens en milieu. Dat betekent ook dat wij meer lokale, sociale initiatieven ondersteunen.

Om de heropening van onze winkel te symboliseren, geef ik hierbij de wereld kado aan Truus Houtepen, voormalig politica, betrokken geweest bij vele goede doelen in Nuenen zoals de Voedselbank, de Guatemalagroep en de Stichting Leergeld. En boven alles oud-voorzitter van de wereldwinkel in Nuenen en nog steeds trouwe klant.

(overhandigen van helium-ballon van de wereld)

(woordje Truus?)

Kom binnen, kijk om je heen in onze vernieuwde winkel, ontdek de prachtige producten met een verhaal, en word een deel van deze beweging naar een rechtvaardigere wereld. Samen kunnen we het verschil maken.

Dank je wel.